Zubní kaz

 

Zubní kaz je výsledkem nedostatečné hygieny a patří mezi nejčastější onemocnění.

    Krátce po vyčištění chrupu se na zubech usadí vrstvička bílkovin ze sliny. Tento tenký povlak je vzápětí osidlován mikroorganismy z ústní dutiny. Pokud povlak není dostatečně odstraněn, změní se během několika hodin až dní v lepivou, bělavou hmotu, kterou  nazýváme zubní mikrobiální plak  .Bakterie plaku produkují nebezpečné látky, které negativně působí na ZUBNÍ SKLOVINU – způsobí zubní kaz

    na DÁSNĚ- způsobí zánět, který může dalé vést k zánětu parodontu (tvrdých tkání pod dásní)

  V mikrobiálním plaku se vyskytuje skupina mikroorganismů ,které jsou schopny zpracovávat určitou skupinu cukrů  a následně z nich vytvářet kyseliny. Tyto kyseliny jsou natolik agresivní, že při jejich dlouhodobém ulpívání na povrchu zubů dochází k jejich odvápňování.

Stadia zubního kazu:  1.bělavá skvrna – nebolestivé, (v počátku lze zubní kaz ,,pozastavit,,)

                                   2.zvýšená citlivost na termické vlivy, citlivost na sladké,bolest při skusu

                                   3. pokud zubní kaz není včas léčen,může ohrozit zubní dřeň  (velmi bolestivé)

 

Druhy zubních kazů:

  1. Kaz korunkové části zubu - nejrozšířenější, obykle se objevuje na žvýkacích ploškách zubů nebo v mezizubních prostorech
  2. Kaz v oblasti zuního krčku - vyskytuje se v případě ustupujících dásní, které odkývají povrch zubního kořene
  3. Sekundární kaz -  vytváří se podél okrajů korunek a výplní, pokud se v těchto místech nashormáždí mikrobiální plak
  4. Recidivující kaz - vzniká pod výpněmi nebo korunkami v těch případech, kdy původní ložisko kazu nebylo řádně odstraněno